Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

САВИНА САВОВА: ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА МОБИЛНОСТ Е ИКОНОМИЧЕСКИ ИЗГОДНА АЛТЕРНАТИВА

Публикувано на: 04.08.2015 г. | 12:10 ч.

Савина Савова, кмет на Район „Възраждане“ на СО и Илия Левков, председател на УС на Индустриален клъстър „Електромобили“ подписаха меморандум за сътрудничество за развитието на електрическата мобилност. Район “Възраждане“ е първият столичен район, който ще прилага успешни европейски и световни практики в тази област.

Меморандумът беше подписан в присъствието на общинския съветник Борислав Борисов, член на Постоянната комисия на СО по транспорт, транспортна инфраструктура и безопасност на движението и Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори, заместник-кмета на Район „Възраждане“ Татяна Димитрова, секретаря на Район “Възраждане“  Дарина Енева и главния секретар на ИКЕМ Иван Костов, члена на УС на ИКЕМ Деян Пушкаров.

„Радвам се, че с подписването на този меморандум поставяме началото на партньорство, резултатите от което ще бъдат в полза не само за жителите на  района, но и за всички софиянци. В момента в района има изградена една електрическа станция и на още 3 станции на бул. „Тодор Александров“ са одобрени документите. Като част от задълженията ни по този меморандум е популяризиране на електрическата мобилност като икономически изгодна алтернатива, активно ще посредничим за улесняване на всички заинтересовани страни, за да можем да приложим доказано успешните практики. До края на седмицата на сайта на Район „Възраждане“ ще бъдат публикувани условията и всички необходими документи за изграждане на такива електрически станции. Необходимо е процедурата да бъде унифицирана, да има максимална прозрачност и яснота. Заедно с общинския съветник Борислав Борисов ще организираме среща с представителите на заинтересованите институции, организации и представителите на бизнеса в Района.“ заяви Савина Савова, кмет на Район „Възраждане“.

Общинският съветник Борислав Борисов каза, че „Предимствата на електрическата мобилност са безспорни и аз като член на две Постоянни комисии на СО – по транспорт и екология, които са пряко свързани с развитието на електрическата мобилност, ще съдействам за практическото й прилагане. Бих искал да подчертая, че с решение на СОС, електрическите автомобили са освободени от данъци и не заплащат такси за паркиране в „Синя“ и „Зелена“ зона. Район „Възраждане“ е в централната част на столицата и въвеждането на електрическата мобилност ще бъде улеснение за всички софиянци и гости на София.“

Председателят на УС на ИКЕМ Илия Левков благодари на г-жа Савова и г-н Борисов за това, че „Район „Възраждане“ е първият столичен район, който поставя началото на сътрудничеството за практическо приложение на електрическата мобилност. Този модел е успешно приложен в Лондон, където също са започнали от един район. В Европа водещи за прилагане на електрическата мобилност са общините. Днешната ни среща е доказателство за необходимостта от партньорство, между Района, като неразделна част от Столична община и нашата организация, която създава модели, които се прилагат от институциите и бизнеса. Едно от основните направления в нашата дейност е и образованието. Днес е немислимо да има успешно образование без прилагане на иновативните технологии. Обучението и образованието са също сфери, в които можем да си партнираме.“

Представителите на Индустриалния клъстър „Електромобили“ представиха различни възможности за приложение на електрическата мобилност и споделиха, че за развитието й е необходимо да се изгради план, защото липсата му създава пречки за изграждане на системи и съоръжения за електромобилност.

Главният секретар на ИКЕМ сподели, че „Проекти за електрическа мобилност стартират в страната ни, но е необходимо да създаваме политики и модели тук - в столицата ни, защото когато контактуваме с партньорите си за прилагане на иновативни модели и практики, много често те ни питат: „В София има ли го ?“ Разчитаме на кмета на Район „Възраждане“ г-жа Савина Савова и на общинският съветник г-н Борислав Борисов „в София да го има“!

Галерия
Още от Новини и съобщения