Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

В РАЙОН „ВЪЗРАЖДАНЕ“ СТАРТИРА ПИЛОТНИЯТ ПРОЕКТ “ХЕЙ РЪЧИЧКИ” НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

Публикувано на: 01.12.2022 г. | 15:29 ч.

Стартира пилотният проект на Столична община “Хей ръчички” в 50 ДГ “Зайчето Куики” в район „Възраждане“. Инициативата е на общинския съветник Анна Стойкова и ще се реализира в 14 детски градини в София, с Решение на Столичния общински съвет.

Първата образователна  среща на децата от трета и четвърта групи на 50 ДГ с жестовия език – езика на глухите хора, беше много емоционална и интересна за тях. Видяха, как чрез жестовия език може да се представи текста, а чрез очите и лицето – емоцията от музиката, която сърцето преживява.

„Вълшебната“ шапка научи децата не само на нови думи, но и как те се изразянат на жестов език.  

Анна Стойкова поздрави децата, техните учители и благодари на родителите, които са дали съгласие, децата да се включат в проекта.

„Вярвам, че проектът ще бъде полезен за глухите дечица, който ще усетят, че обществото ни е съпричастно към тях, а чуващите деца ще могат да общуват със своите глухи приятели позитивно и с уважение“ каза Анна Стойкова и подчерта, че този проект е нейна лична кауза.

Тя сподели, че проектът “Хей ръчички” ще помогне на процеса на приобщаване на глухите деца като се постигне естествено и пълноценно общуване чрез жестов език, а чуващите деца ще разберат, че съществува  жестов език и че глухите хора са част от многообразието на обществото, в което всички живеем.

Инициативата включва ежемесечни образователни посещения на глухи актьори от театър „Мим-Арт“ към Сдружение „Тишина“ и лицензиран жестов преводач от фондация ”Развитие и интеграция” с педагогически профил в 14 детски градини в рамките на 7 месеца от декември 2022 г. до юни 2023 г.

Целта е по достъпен и интересен начин децата да научат песничка от програмата на съответната детска градина на български жестов език.

Галерия
Още от Новини и съобщения


Информационна среща
Процедура BG-RRP-4.023 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - eтап II“ по Националния План за възстановяване и устойчивост.
Обява - Старши експерт Бюджет
Обява - Старши експерт Бюджет