Връзка с насСвържете се с нас на: 02/ 981 43 64Facebook

Инициативи

София има най-големия и модерен завод за отпадъци на Балканите

Публикувано на: 15.09.2015 г. | 12:20 ч.

Кметът на район „Възраждане“ Савина Савова и общинският съветник от ГЕРБ Борислав Борисов  присъстваха на откриването на новия завод за отпадъци в София.

София има най-модерна система за преработка на отпадъците с огромно значение за екологията. Инвестициите в опазване на околната среда са инвестиции в по-качествен живот за всички хора. Заводът за отпадъци на София е най-голямото промишлено строителство с публични средства от 25 години насам. Този успех се дължи на мобилизацията и подкрепата на много институции и хора. Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова на завода за механично-билогично третиране на площадка „Садината“. Заводът е въведен в експлоатация. Обектът получи разрешение за ползване на 11 септември 2015г.
   
На събитието присъстваха премиерът Бойко Борисов, българският еврокомисар и зам.-председател на Европейската комисия Кристалина Георгиева, вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Ласло Бараняй, министри, депутати, общински съветници.
   
Кметът Фандъкова благодари на министър-председателя Бойко Борисов, който при първото му правителство даде зелена светлина за проекта. В своето приветствие кметът Фандъкова благодари на всички, които са работили и подкрепили реализирането на обекта – Европейската комисия, ЕИБ, Инженера, изпълнителя, като открои работата на заместник-кметът по екология на София Мария Бояджийска и нейния екип.
   
Инвестицията е в размер на 345,9 млн. лв. от които 84% са безвъзмездни европейски средства по ОП „Околна среда“.
   С изграждането на обекта се решават за десетилетия напред проблемът с преработката на отпадъците, при което се осигурява осигурява 50% рециклиране.
   
Министър-председателят Бойко Борисов посочи, че заводът е 100% общински, на софиянци. По думите му „На днешния ден искам да сме по-отговорни и да не допускаме чрез политиката и личните амбиции на лидерите на партии да се подлага на изпитание здравето на хората, финансите на цял град“.
   
Зам.-председател на ЕК и комисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева: Приятно ми е да съм тук от името на Жан-Клод Юнкер, той много искаше да присъства. Той щеше да каже: "Браво, Бойко, браво, г-жо Фандъкова, браво, България. През последната година България постигна рекордно ниво на усвояване, най-високото, откакто сме в ЕС. Днес ще отрежем лентата на този завод, ще закрием наказателната процедура срещу страната ни, която се влачеше толкова много година. Този проект е един от най-големите, които финансираме в България.
   
Вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Ласло Бараняй: Доволен съм, че Европейската инвестицонна банка можа да допринесе за реализирането на проекта. Концепцията за интегрирано управление на отпадъците ще допринесе много за развитието на околната среда. Благодарение на този завод България може по-лесно да изпълни ангажиментите си по отношение на околната среда и управлението на отпадъците. Заводът е едно доказателство за това как Европейската инвестиционна банка и ЕС могат да съдействат на бизнеса.
   
Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева: Проектът е уникален, защото е най-големият изпълнен успешно и в срок по ОП „Околна среда”. София има най-модерната система за управление на отпадъците. Най-големият завод на Балканите. Инвестиция, която в пълна степен изпълнява ангажиментите на България и политиките за опазване на околната среда. 

Галерия
Още от Новини и съобщения


Информационна среща
Процедура BG-RRP-4.023 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - eтап II“ по Националния План за възстановяване и устойчивост.
Обява - Старши експерт Бюджет
Обява - Старши експерт Бюджет